Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör rektorn om vad skolan gjort för att förhindra att olyckor ska ske Foto: Hällsboskolan

Skola i Umeå spärrar av lekredskap efter att pojke fastnat

Publicerad

Den lekställning på Hällsboskolan i Umeå där en pojke fastnade i torsdags har stängts av tills vidare. Nu överväger skolan att den ska tas bort helt.
– Det är himla olyckligt det som hänt, säger rektor Jan Steneberg.

Det var i torsdags som en nioårig pojke fastnade i ett rörformat lekredskap på Hällsboskolans skolgård på Umedalen. Han klarade sig oskadd, men blev sittandes fastklämd inuti röret i en halvtimme innan räddningstjänsten kunde trycka loss honom. 

Skolans rektor Jan Steneberg blev varse händelsen först på måndagsmorgonen eftersom verksamheten varit stängd. Och även om olyckan skedde utanför skoltid har skolan valt det säkra före det osäkra.

– Vi var på väg att såga bort den själva. Men det är inte vi som äger fastigheten. Just nu har vi skyltat upp att den är avstängd med stora lappar, säger Hällsboskolans rektor Jan Steneberg.

Inte gjord för att klättra i

Han har själv varit i kontakt med tillverkaren för att se om problemet går att åtgärda på något sätt. Lekredskapet är relativt nyinstallerat och har bara funnits på platsen i ett och ett halvt år. 

– Den här är inte gjord för att klättra i utan är gjord som en bollfångare. Det är tänkt att man ska kasta bollar i de olika hålen, säger Jan Steneberg.

Samtidigt har han sett att skolans elever klättrar i den och försöker ta sig in. 

– Det är väldigt olyckligt att man kan fastna i den. Det måste åtgärdas. Det är självklart. Om man tar bort den eller åtgärdar vet jag inte än.

Har nåt liknande hänt förut?

– Vi har inte haft någon sådan här incident tidigare. Men under skoltid har vi alltid tät bemanning som finns runt barnen hela tiden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer