Sjundeklassarna Ebba Lundstedt och Alicia Persson pluggar på sommarlovet. ”Jag tycker det är lättare att plugga här” säger Ebba Lundstedt. Foto: SVT

Skola på sommarlovet ger eleverna en chans att fixa betygen

Uppdaterad
Publicerad

I flera kommuner pågår just nu lovskola där elever som har underkända betyg får chansen att läsa upp dem.

I Vindeln i Västerbotten är det 15 elever som pluggar under sommarlovet. Något som ger stora vinster både för elever och kommunen.

Alla kommuner är skyldiga att anordna minst femtio timmars lovskola varje år för de som behöver det.

– De ämnen som vi måste undervisa extra i är engelska, svenska och matematik men har eleverna restuppgifter i historia, religion eller samhällskunskap så ordnar vi det också, säger Magnus Olofsson som är rektor vid Renforsskolan i Vindeln.

Studiero på lovskolan

Det är tyst och koncentrerat i klassrummet när eleverna tar sig an de engelska glosorna i ett korsord.

– Jag tycker det är lättare att plugga här och mer arbetsro än vanligt då vi har en ganska stökig klass, säger Ebba Lundstedt.

Och läraren Katarina Jonsson håller med.

– Det är nästan mer motivation bland eleverna på lovskolan än i vanliga fall, säger hon.

Stor besparing för kommunen

Får en elev underkända betyg så behövs ett förstärkningsår i gymnasieskolan, något som kommunen får betala och det kan handla om cirka 100 000 kronor per elev och år.

– Vi tänker väl inte direkt på pengarna i första hand även om det har viss betydelse, utan vi kämpar för elevernas skull och får vi igenom dem till den gymnasieutbildning de har valt så är vi nöjda, säger Magnus Olofsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.