Efter krav från regeringen – nu kartläggs tillfälliga boenden i länet

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen kartlägger nu alla möjligheter för tillfälliga boenden i Västerbotten.

– Vi fick besked från regeringen om att göra det imorse. Nu samlar vi in uppgifter från länets alla kommuner. Klockan 12 i morgon fredag ska allt vara klart. Då vet vi vad Västerbotten kan ställa upp med, säger Lars Lustig som är länsråd på Länsstyrelsen i Västerbotten.

Sveriges alla länsstyrelser inventerar nu tillfälliga boenden till flyktingar från Ukraina. Behovet av bostäder kan öka snabbt på kort tid. Cirka två miljoner flyktingar har redan lämnat Ukraina.

– Jag är övertygad om att kommunerna kommer att ställa upp. Nu återstår det att se vad vi får ihop i Västerbotten om vi använder oss av skolor, bygdegårdar, församlingshem och liknande i ett första skede, säger länsråd Lars Lustig.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

När det gäller mer permanent boende är situationen lite tuffare, menar han.

– Det stora överskottet av lägenheter som fanns för några år sedan är borta och i flera kommuner är det bostadsbrist. Men även här kommer kommunerna göra vad de kan, säger Lars Lustig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ukrainakrigets påverkan på Västerbotten

Mer i ämnet