Tävlingsarrangörerna Johanna Bergström, legitimerad tandhygienist och Karin Sunnegårdh-Grönberg, tandvårdsstrateg vid Folktandvården Västerbotten. Foto: Malin Emilsson Nilsson/ Region Västerbotten

Skoltävling ska förbättra barnens tandhälsa i Västerbotten

Publicerad

Barn och unga i Västerbotten har sämre tandhälsa än resten av landet. För att vända trenden så arrangerar Folktandvården en tävling för fjärdeklassare.

– Vi vill att det ska vara positivt och roligt, säger tandvårdsstrategen Karin Sunnegårdh-Grönberg.

Siffror från Socialstyrelsen visar att tandhälsan inte följer samma goda utveckling i Västerbotten som i resten av landet.

För tredje året i rad så arrangerar därför Folktandvården en tävling där fjärdeklassare, genom till exempel filmer och teckningar, ska beskriva varför tänder har betydelse för hälsa och välbefinnande. Den klass som vinner får besöka Lycksele djurpark.

Vill uppmuntra unga

Enligt Karin Sunnegårdh-Grönberg vill man med skoltävlingen inte stigmatisera de barn som har hål, utan fokusera på att uppmuntra unga till att tandhälsa är något positiv.

– Idag lever man så länge och tänderna ska följa en hela livet, säger hon.

Bör undvika läsk

Samtidigt dricker västerbottningarna och norrbottningarna mest påskmust i landet, 1,28 liter per person, enligt siffror från bryggeriet Carlsberg Sverige.

– Läsken nöter tänderna något fruktansvärt. Vissa ungdomar ser ut som stenåldersmänniskor i munnen. Effekterna är mycket en informationsfråga, säger Karin Sunnegård-Grönberg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tandhygienisten Erika Berglund svarar på frågor om hur du tar hand om barnens tänder på bästa sätt. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.