Skriande behov av busschaufförer – så många ska anställas

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio företag som försökt rekrytera bussförare det senaste året har haft svårigheter. Det största hindret är att hitta sökande med rätt utbildning. Nu har bussbranchen undersökt rekryteringsbehoven i länet – fram till 2020 behövs 90 tjänster tillsättas.

Bussbranschen skriker efter personal och har stora rekryteringsbehov de kommande åren. Transportföretagen har under våren genomfört en enkätundersökning riktad till medlemsföretag i bussbranschen samt kommunala bussbolag.

Under den kommande treårsperioden behöver branschen rekrytera totalt 7 300 chaufförer runt om i landet. Motsvarande siffra var för två år sedan 4 200.

90 förare i länet

Bara i Västerbotten avser branschen att rekrytera 90 bussförare 2018–2020. Motsvarande siffra för Stockholms län under samma period är närmare 3000 förare. Redan i dagsläget är det tufft att rekrytera, 42 procent av bussföretagen i Västerbotten uppger att det har haft svårt att rekrytera det senaste året.

Men det är inte bara chaufförer som saknas. Transportföretagens enkät visar även att det under de närmaste tre åren behövs rekryteras 400 nya mekaniker och 120 trafikledare nationellt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.