Foto: SVT

”Skulle fått säga till innan de rev skiten”

Uppdaterad
Publicerad

I dag drog Umeå kommun igång dialogen med umeborna om hur Rådhusesplanaden ska se ut i framtiden. Men man möttes av en viss misstänksamhet.

Runt 70 personer hade samlats på torget vid gamla Apberget, platsen som engagerar mest på Rådhusesplanaden. Det är via ett speciellt webbverktyg på kommunens hemsida och i sociala medier som umeborna nu ska få tycka till.

Kommunen vill till exempel gärna ha in bilder som ska inspirera arkitekten. Förslagen ska sen sammanställas och formas i dialog med de som har kommit med dem. I februari ska tekniska nämnden ta beslut om vilket förslag som sen blir verklighet till våren. Men de som vill att Umeå ska ha en mötesplats som Apberget även i framtiden är kritiska till kommunens agerande. Hervor Björne beskriver sig som en ”argsint umeåbo just för stunden”.

Apberget

– Jag tycker det är en skenprocess och folk skulle ha fått säga något innan de rev hela skiten. Vi ska bara tycka till som någon slags prydnad. Men vi kommer att tycka till, säger hon.

Dialog i efterhand

Enligt Carl Arnö, projektchef för Umeå kommun, hade de tänkt föra dialog med umeborna redan innan rivningen, men tekniska orsaker när det skulle dras nya ledningar i marken, gjorde att de fick skynda på rivningen. Därför tas dialogen nu.

– Det här är nått vi gör på väldigt ambitiöst sätt och på bästa sätt vi kan och vi skulle aldrig göra det här som en skenprocess, säger Carl Arnö.

Hervor Björne tycker Apberget var en viktig symbol för Umeå med mycket historia.

– Här har Sara Lidman stått och pratat, här har vi protesterat mot nazisterna. Det vill de radera ut och ersätta med ”marknadsekonomi” rakt av. Det tycker jag inte om, säger Hervor Björne.

Här kan du lämna dina förslag:

http://www.umea.se/radhusesplanaden

Umeåbornas idéer kan du också se på twitter under #pratastad.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Apberget

Mer i ämnet