Peter Sjölund menar att den största risken med släktforskning är att få oväntade överraskningar om sina släktingar. Foto: SVT

Släktforskaren om risker med dna-tekniken: Större risker att finnas på Facebook

Publicerad

Att släktforska med hjälp av dna väcker många frågor. Bland annat om riskerna med att informationen skulle kunna säljas och vara intressant för till exempel försäkringsbolag. Släktforskare Peter Sjölund anser att oron är missriktad och att man ger ut mer information om sig själv med mobilen.

– Den största risken man tar är att upptäcka att pappa egentligen inte är ens pappa.

SVT Västerbotten rapporterar idag om att dna-tekniken gett intresset för släktforskning en skjuts. Men det finns baksidor, något som bland annat uppmärksammas i vår chatt.

”Ingen vet i vems klor dessa dna-test hamnar med tiden. Polis, myndigheter, försäkringsbolag. Ingen vet heller hur dessa aktörer kommer använda informationen och hur konsekvenserna kan bli. Nej tack”, skriver signaturen Richard.

”Mobilen en större risk”

Peter Sjölund har länge hållit på med släktforskning med hjälp av dna-teknik, och driver ett företag med samma inriktning. Han vill tona ner riskerna att informationen hamnar hos till exempel försäkringsbolag.

– Det finns ingen hälsoinformation i de här proverna, så det är inte intressant för dem. Företagen säljer inte heller detta vidare, det behandlas i avtal som man skriver under med företagen, säger han och fortsätter:

– Jag brukar säga att du lämnar ut mer information om dig själv på Facebook eller när du ringer i en mobiltelefon, det är nog en större risk.

Dna i polisutredningar

Det har också uppmärksammats hur polisen i USA kunnat gripa en seriemördare med hjälp av databasen Gedmatch, där man kan ladda upp sitt dna-test för att få fler matchningar.

– De får inte tillgång till ditt dna men de kan använda dina släktmatchningar. I Europa måste man aktivt välja att ladda upp sitt test där, så man hamnar inte där om man inte vill, säger Peter Sjölund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.