Foto: SVT, Berno Jonsson

Släpper ordbok på umesamiska: ”Språket nära att utplånas”

Publicerad

Henrik Barruk har under 20 år samlat ihop över 5 000 umesamiska ord.

I helgen släpps hans ordbok på umesamiska – den första på 200 år.

– Umesamiskan var ett språk som var nära att utplånas men som fått nytt liv, säger Henrik Barruk som är författare till boken.

Henrik Barruk som är från byn Matsdal, utanför Vilhelmina, menar att det är tack vare sin mamma och sin familj som han fångades av språket.

– Jag blev träffad av språket och det har brunnit i mig och forsatt att brinna. Jag blev fascinerad och började skriva upp ord och så förstod jag att umesamiskan hela tiden har funnits i mig, säger han.

Belönad med minoritetsspråkpriset

Henrik Barruk menar att folk, språk och land hör ihop och det är också innebörden i ordet Sápmi. I våras blev han belönad för sitt arbete med boken med minoritetsspråkpriset av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Henrik Barruk har också blivit något av en ambassadör för det umesamiska språket. Det första umesamiska skriftspråket växte fram på 1600-talet och under två hundra år utgjorde umesamiskan grunden för den tryckta samiska litteraturen.

– Jag känner mig uppriktigt glad och lättad och jag känner också en stor tillfredsställelse att vi kommit till den här dagen och fått målet klart, säger Henrik Barruk.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.