Umeåförfattaren Anna Lindmark Sundström och Skellefteåillustratören Elisabeth Widmark är aktuell med en bok om självmord. Foto: SVT

Författare vill få fler att prata om självmord

Uppdaterad
Publicerad

Nu släpps en ungdomsbok som skildrar en pappas självmord utifrån ett barns perspektiv. ”Vi skulle segla runt jorden” heter den och är skriven av Umeåförfattaren Anna Lindmark Sundström och illustrerad av Skellefteåbördiga Elisabeth Widmark.

En stor anledning till att Lindmark Sundström ville skriva boken är att hennes pappa tog sitt liv när hon var 19 år gammal. Hon kände sig ensam, att det var skamlig och att valde att inte prata om det under en lång tid. Det var när hennes barn började fråga om sin morfar som hon ville att berättelsen skulle finnas.

”Svårt att prata om döden med barn”

Senare blev karaktären Agnes, 12 år, blev till. Hon lever med sin mamma och sin pappa Tomas, som sen tragiskt tar livet av sig. Boken skildrar tiden efter det och allt som hände runt omkring.

– Det är svårt att prata om döden med barn, det är svårt att prata om sjukdomar och hemska och jobbiga saker. Trots att det är en viktig del av livet. Men det är jätteviktigt att vi gör det också, och särskilt att de som är med om sådana här saker inte känner sig ensam i onödan, säger Lindmark Sundström.

Närmade sig ämnet med praktiska frågor

Elisabeth Widmark, som står för bokens bilder, berättar att hon i början av arbetsprocessen var full av frågor kring Annas upplevelse men att hon inte riktigt vågade ställla dem. Hon märkte då att det enklaste sättet att närma sig ämnet var att ställa mer praktiska frågor. 

– Till exempel ”hur ser det ut på en begravningsbyrå?”. Jag hade aldrig varit på en begravningsbyrå. Det var jag tvungen att fråga Anna om, och vad som händer när någon tar självmord. ”Kommer en polis och ställer frågor?”, det var vi tvungen att skildra. Och hur väljer man gravsten till exempel, hur går den processen till, säger hon.

– Det känns som en superviktig bok och jag vill bara att den ska komma ut och nå ut sin till publik, nå ut till dem som behöver den helt enkelt, säger Anna Widmark.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer