Skolor brister om kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Sex av tio skolor i landet får anmärkningar på sitt arbete med trygghet och mot kränkningar, i det som kallas likabehandlingsplan. På Stöcksjö skola utanför Umeå, har inte mycket hänt med planen sedan 2011.

– Det här är ju frågor som står befästa i läroplanen, att det här ska skolan arbeta med. Så det känns ganska allvarligt om man skulle negligera de frågorna helt och fullt, säger Elisabeth Ahlgren, enhetschef på Skolinspektionen Umeå.

Enligt Skolverket ska alla skolor ha en aktuell och genomarbetad likabehandlingsplan. Under en granskning Västerbottensnytt genomförde tidigare av Stöcksjö skolas herr- och damtoaletter, uppdagades att skolan inte uppdaterat sin likabehandlingsplan sedan 2011.

Och så – i grevens tid – kan skolans rektor ändå visa upp en uppdaterad plan för hur likabehandlingsarbetet ska bedrivas även i år.

– Jag har den med mig här faktiskt, den vi har reviderat, säger Reidar Westman, rektor på Stöcksjö skola.

Det är den nya uppdaterade, och finns på webben?

– Ja, den är uppdaterad och finns nu, säger han.

Samma dokument

Men frågan är hur genomarbetad Stöcksjö skolas nya likabehandlingsplan egentligen är. Vi jämför den nya planen med den gamla, och ser att dokumentet är exakt detsamma. Ord för ord, sida för sida. Det enda som skiljer är årtalen.

– Skulle det vara så att man har slarvat på den här punkten tycker jag absolut att man ska ta till sig det. Man är ju ansvarig för det här arbetet, och för att göra det bra gentemot eleverna. Det här handlar ju ytterst om dem, säger Elisabeth Ahlgren, enhetschef på Skolinspektionen Umeå.

Många brister

Enligt Skolinspektionen är det vanligt att skolor slarvar på det här området. Sex av tio skolor i Sverige får anmälningar på brister i arbetet med trygghet och studiero. Också Diskrimineringsombudsmannen bekräftar att det ofta finns brister i skolors arbete med trakasserier och sexuelle trakasserier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.