Länsbon ”Surolle” ställer ut sitt hantverk i USA. Foto: Privat

Slöjdmästaren ”Surolle” ställer ut i USA

Uppdaterad
Publicerad

Nu pågår hantverksutställningen Craftbowl i Minneapolis i USA. Utställningen anordnas av det amerikansk-svenska institutet och en av de som visar upp sina verk är slöjdmästaren Jörgen ”Jögge” Sundqvist från Kasamark utanför Umeå.

Jörgen ”Jögge” Sundqvist, även känd som ”Surolle”, ställer ut allt från skedar och slevar till stora skulpturer, burkar och skålar. Han framför även en ”slöjdberättarföreställning” där han gör en krympburk live på scenen.

– Jag hugger och täljer ett färskt aspämne – allt i takt med musik, det är lite spektakulärt. Samtidigt pratar jag om min slöjdtradition och varför jag identifierar mig som en västerbottnisk slöjdare, säger han.

Tillsammans med glaskonstnärer Bertil Vallien och glasformgivaren Ingegerd Råman är Surolle utställningens höjdpunkt. Totalt ställer han ut 45 föremål.

Har inspirerats av pappa

Slöjden har alltid funnits nära och pappa Wille var själv en framstående hantverkare.

– Pappa var undervisare här i USA på 80-talet och sedan tog jag över kurserna han hade här. Samtidigt har jag byggt upp ett nätverk och har varit flitig på sociala medier, då har de ju sett vad jag gjort.

Förra sommaren fick Jögge en förfrågan att ställa ut i USA och tackade ja, nu står utställningen klar.

– De har verkligen stått för en väl genomförd utställning, fantastiskt fin är den.

”En stark hipster-rörelse”

Förutom liveframträdanden och multimediautställningar så håller Surolle även i workshops för mer vana slöjdare.

– Intresset är jättestort för slöjd. Det finns en stark hipster-rörelse, en generation som dras till slöjd och ser det som ett slags alternativ till konsumtionismen och kommersialismen, säger Jögge Sundqvist.

Han menar att vi i Sverige varit duktiga på att ta vara på kunskaperna men i andra länder har traditionerna ofta försvunnit. Under veckan bär det av hemåt för Surolle men han har ett flertal återbesök inplanerade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.