Foto: Pressbild

SLU: ”Vi stödjer fullt ut brevskrivarnas förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges lantbruksuniversitet reagerar kraftigt på vittnesmålen om sexuella trakasserier och sexism på jägmästarprogrammet i Umeå. De ställer sig bakom de kvinnliga studenternas krav och är självkritiska till att inte ha kommit till tals med problemen.

Flera kvinnliga studenter på SLU i Umeå har ställt krav på att fakulteten vidtar åtgärder mot sexuella trakasserier, sexism och machokultur på jägmästarprogrammet i Umeå.

Nu svarar prorektor Karin Holmgren, att fakulteten tar kraven på allvar och att de kommer att vidta flera åtgärder för att få bukt med problemen.

– Jag blir ju upprörd över att det finns så mycket otidsenliga kulturer kvar i jägmästarutbildningen, säger Karin Holmgren, prorektor på SLU.

Självkritisk

Hon menar att problemet inte är okänt inom fakulteten, men berättar också att hon fått signaler som tyder på att machokulturen och trakasserierna har förvärrats jämfört med hur det var för 20 år sedan.

Är du självkritisk till att det ser ut så här?

– Absolut, så länge vi har de här problemen måste vi vara självkritiska. Vi har inte lyckats bryta en kultur där sexism och trakasserier fortfarande finns kvar. Vi jobbar aktivt med de här frågorna.

Ska vara inkluderande

Nu närmast planerar Karin Holmgren att resa till Umeå för att möta de kvinnliga studenterna och fakultetsledningen i Umeå för att diskutera möjliga åtgärder.

– Vi är bekymrade över att det fortfarande är så utbrett. Vi stödjer fullt ut brevskrivarnas förslag till förändringar. Vi måste få till en inkluderande kultur där alla människor slipper härskartekniker, sexism, trakasserier och homofobi, rasism och så vidare, avslutar Karin Holmgren, prorektor på SLU.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.