Johanna Hägglund är en av de sexton studenter som har skrivit under det öppna brevet och listan på åtgärder som de kräver. Foto: Privat

16 studenter kräver åtgärder från SLU efter år av kränkningar

Uppdaterad
Publicerad

Flera studenter på Sveriges lantbruksuniversitet i Umeå kräver nu att fakulteten vidtar åtgärder mot den sexistiska och kränkande studiemiljön som flera av de kvinnliga studenterna vittnar om.

En av dem som skrivit under kravlistan är Johanna Hägglund som går det femte och sista året på jägmästarutbildningen.

– Det präglas av en väldigt stark machokultur där man tidigt får veta att man ska ”ta” vissa saker om man är kvinna. Man förväntas acceptera skämt som kanske inte alltid är så roliga, säger Johanna Hägglund.

Hon menar att problemen genomsyrar stora delar av branschen, från utbildning till arbetsplatser.

– Det kommer från klasskompisar och andra äldre eller yngre kursare. Kanske inte direkt från föreläsare, men de säger inte ifrån när de hör och ser saker. Sen har vi också varit ute på studiebesök där det har varit en ganska obehaglig jargong.

Kräver förändring

Nu har Johanna Hägglund och 15 andra av hennes kurskamrater lämnat in en lista med åtgärder som de kräver att SLU tar tag i. Listan handlar bland annat om att fakulteten ska ta tydlig ställning mot kränkande och sexistisk behandling, och att det blir märkbara konsekvenser i de fall då studenter beter sig illa.

– Vi vill ha ett starkare ledarskap från SLU och skogsnäringen. Att man visar vad som är fel och att man följer upp det som har hänt.

Många svarade på kraven

Efter att studenterna presenterade sina krav har de fått svar både från SLU och från vissa arbetsgivare. Alla som hört av sig har varit positiva till initiativet.

– Vi har fått jättebra respons, dels från SLU. Vi har även fått mycket bra respons från företag och organisationer som säger att de verkligen ska ta tag i de här frågorna, berättar Johanna Hägglund.

Hon är medveten om att en attitydförändring inom branschen kommer att kräva ihärdigt arbete, men tror ändå att det går att åstadkomma en förändring.

– I och med den respons vi har fått så känner jag en stark tilltro inför framtiden, säger Johanna Hägglund, som är en av de sexton kvinnliga studenter som skrivit under kravlistan.

Här kan du läsa brevet i sin helhet och de vittnesmål som studenterna delar med sig av.

Från hashtag till handling: Detta kräver SLU-studenterna

  • Återkommande obligatoriska utbildningar om människors lika värde och normkritik för alla studenter, anställda vid SLU och inom skogsnäringen.
  • Tydlighet från SLU och skogsnäringen angående vad som är ett accepterat beteende och inte.
  • Tydlighet kring vilka konsekvenser som följer av ett icke accepterat beteende.
  • Enkelhet vid anmälan/rapportering av ett icke accepterat beteende, både för den utsatta och betraktaren.
  • Att ett icke accepterat beteende leder till allvarliga konsekvenser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.