Foto: SVT

SMHI varnar för snöfall i Västerbotten

Publicerad

Fredagen blir en snöig historia. SMHI har gått ut med en klass 1-varning för Västerbottens läns kustland. Läget på vägarna är besvärligt och räddningstjänsten uppmanar trafikanter att ta det lugnt.
– Ta det försiktigt och håll avstånd, säger räddningschefen Curt Byström.

Under fredagsmorgonen och förmiddagen varnar SMHI för snöfall som nära kusten kan bli ymnigt. 5-10 centimeter nysnö väntas samtidigt som det kan bli friska vindar.

– Det är ganska kraftigt snöfall som tar sig upp söderifrån och så är det lite småblåsigt i samband med detta, säger SVT:s meteorolog Nils Holmqvist.

”Besvärligt före”

Snön på vägarna ställer till problem i form av snörök och spåriga vägbanor. På E4 i Nordmaling, vid trafikplats Levar, hamnade en bil i diket på morgonen. Vägen fick stängas av en kort stund när bilen bärgades, men föraren klarade sig oskadd.

– Det är besvärligt före, så jag vill uppmana de som är ute att ta det försiktigt och håll avståndet, säger räddningschef Curt Byström.

Helgen ser ut att bjuda på ännu mer snö.

– Under lördagen så kommer det in ett nytt snöfall, på söndagen blir det mer splittrat och då ser det även ut att kortvarigt kunna bli någon plusgrad i Umeå, säger Nils Holmqvist.

Sammanlagt kan det bli uppemot två decimeter nysnö som faller under fredagen och lördagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer