SMHI har utfärdat en klass 2-varning för Västerbottens kustland – där det kan komma upp emot 30 centimeter snö lokalt. Foto: Arkiv, Martina Holmberg/TT

SMHI varnar för stora snömängder – kan komma 30 centimeter i Västerbotten

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat flera varningar för snöfall i norra delarna av landet. I Västerbottens kustland har man utfärdat en klass 2-varning – där kan man få upp emot 30 centimeter snö.

– Ta fram snöskyffeln och pulkan, säger SVT:s meteorolog Marcus Sjöstedt.

SMHI har tidigare flaggat för att det kan komma snöfall i stora delar av landet under torsdagen. Nu har man utfärdat varningar för snöfall i Västerbotten, Västernorrland och Jämtlands län.

I Västerbottens kustland har man utfärdat en klass 2-varning. Snöfallet väntas främst under torsdagsdygnet och natten mot torsdag.

– Närmast kusten blir det regn inledningsvis, men det övergår sedan i snö. Det kan komma stora snömängder, säger Marcus Sjöstedt och fortsätter:

– Vintern kommer på en gång. Vi går från barnmark till detta. Det är läge att ta fram snöskyffeln och pulkan.

”Ta det försiktigt i trafiken”

Vad säger du om trafikläget under torsdagen?

– Det kommer bli en hel del problem. Man måste ta det försiktigt om man absolut måste ut ge sig ut i det stökiga vädret.

Utöver snöfallen väntas också friska vindar i större delen av landet.

Kommer snön att få ligga kvar?

– Mycket får nog ligga kvar in i nästa vecka i alla fall. Under helgen väntas ett nytt snöfall dra in över Västerbotten och norra delarna av landet, säger SVT:s meteorolog.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.