Smittspridningen ökar och det är ett pressat läge på Nus i Umeå. Foto: SVT

Smittspridningen ökar – canceroperationer ställs in på Nus

Uppdaterad
Publicerad

Det är ett hårt tryck på Norrlands universitetssjukhus i Umeå just nu. Under måndagen beslutade man att ställa in en stor del av kirurgin, till följd av det ansträngda läget.

– Läget är jättebesvärligt, säger Magnus Hedström, områdeschef Länssjukvård.

Senaste dygnet har akuten på Nus haft 42 inläggningar, vilket är mer än det dubbla mot för ett normalt dygn. Det i kombination med att 25 patienter med covid-19 vårdas på sjukhuset i nuläget och att det råder personalbrist till följd av sjukdom gör att läget är kraftigt ansträngt.

– Vi har nu dragit ner på en hel del kirurgi, däribland cancerkirurgi, på grund av det hårda trycket. Antalet operationer är inte noll, men tyvärr har vi behövt skjuta på en stor del viktig kirurgi någon dag till någon vecka, säger Magnus Hedström.

Coronaviruset i Västerbotten

Besöksförbud kan införas

I fredags införde sjukhusen i Västerbotten skärpta rutiner, där munskydd ska användas i nära kontakt med patienter. Dessutom har man öppnat upp för avdelningarna att införa besöksförbud.

Smittspridningen av covid-19 är en starkt bidragande orsak till detta. De första fallen av RS och influensa har också registrerats.

– Spridningen av covid fortsätter att öka och det finns ett stort mörkertal, säger Maria Marklund.

160 smittade förra veckan – kraftig ökning

Förra veckan konstaterades 160 personer smittade av covid, jämfört med 108 veckan dessförinnan. Vecka 43 var siffran 88 stycken.

– Jag tror inte vi nått toppen. Det är samma läge i hela landet.

– Det är viktigt att man stannar hemma om man är sjuk, vi måste påminna oss själva om allt vi lärde oss under pandemin. Hosta och nys i armvecken , tvätta händerna, säger Marklund.

Vaccineringen har nyligen dragit igång, borde man ha börjat tidigare?

– Jag har svårt att säga att det är för sent, vi vill ha ett skydd hela säsongen. Men det är viktigt att betona att alla som får vaccinera sig gör det, säger smittskyddsläkaren.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör verksamhetschefen och överläkaren Marie Jinder berätta om det allvarliga covid-läget på avdelningen i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet