Se när det nya samiska kulturcentret invigdes i Tärnaby under lördagen. Foto: Oskar Östergren Njajta

Smygpremiär för samiskt kulturcentrum i Tärnaby

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen var det premiär för det nya samiska kulturcentret i Tärnaby i Storumans kommun. Men det blev ingen stor officiell invigning – på grund av corona.

Lokalen är på 300 kvadratmeter – mitt i Tärnaby – och öppnar upp portarna för allmänheten på måndag. Den första utställningen består av bilder och glaskonst av konstnären Tomas Colbengtson från Tärnaby.

Enligt projektledaren Oskar Östergren Njajta har arbetet med det nya samiska kulturcentret blivit försenat på grund av covid och lokalen är inte färdiginredd än.

– Vi är fantastiskt glada att öppna dörrarna, även om lokalerna inte är helt klara, säger Oskar Östergren Njajta till SVT.

Hoppas kunna bygga samiskt museum

Det är Storumans kommun som är huvudman för projektet, men pengarna kommer också från Region Västerbotten, Statens kulturråd och Sametinget. Totalt är budgeten på 2,5 miljoner kronor per år. I förlängningen hoppas man kunna bygga upp ett samiskt museum.

– Huvudsyftet med centret är att det ska bli en mötesplats. Vi kan ha kurser och workshops, det finns konferensrum och andra arbetsplatser, liksom en ljudstudio. Det ska bli en kreativ plats, säger Oskar Östergren Njajta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.