Hårt väder med snö och vind drar in över norra Sverige. Foto: Pontus Lundahl/TT

Snö och blåst över Västerbotten – följ vår rapportering här

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen drog ett intensivt snöoväder med hårda vindar in över norra Sverige. I Västerbotten utfärdade SMHI en orange varning för vind och snöfall.

SVT direktrapporterade om väderläget och hur det påverkade trafiken.

Snöväder med blåst i norr – följ rapporteringen här

Pinnat inlägg

Snön har avtagit och det börjar frysa på utmed Norrlandskusten. Därmed stänger vi vår direktrapportering för natten och önskar alla läsare en trevlig helg.

Ta det försiktigt på vägarna!

Linda • Åkte lokalbuss hem mellan 16 och 17. Enligt chaufför då körde inga elbussar då de ej kunde köra i vädret. På vägen hem stod 2 elbussar parkerade tomma, nedsläckt på hållplatserna. Han sa att ni får vänta tills det kommer en dieselbuss. Han var på väg mot garaget på Västerslätt och var snäll och tog med de passagerare som skulle hoppa av längs den sträckan, tack för det!

UMEÅ

Flera trafikstörningar på E4 – stillastående lastbilar

Mellan Sörmjöle och Hörnefors står en lastbil som blockerar en stor del av vägen i riktning mot Nordmaling. Preliminär öppningstid för vägen är 19.30, enligt Trafikverket.

Det har även varit ett stillastående lastbilsekipage i ett körfält mellan Sävar och Umeå i höjd med Anumark.

Inställda avgångar när Umeå hamn stänger

Isbrytare Atle meddelade att Umeå hamn hålls stängd på grund storm och ispress fram tills i morgon, lördag klockan 08.00.

Det innebär att Aurora Botnia ställer in avgången från Vasa klockan 18.00 samt avgången på fredagen från Umeå. På lördagen beräknas trafiken fortsätta normalt med avgång klockan 09.00 från Vasa.

Gurra • Jag bor på Glassgränd kan jag ta bilen till Willys

Hej Gurra!
Smartare att gå kanske, även om det inte är så härligt. Men det är ju inte superlångt! När jag körde den vägen vid lunchtid idag stod det en bil i rondellen. Svårt att köra in på parkeringar och mindre vägar, inte säkert man kommer ut igen.
Hoppas det går bra i alla fall!

F • Hur går bussarna längs e12 från umeå?

Jag har ingen exakt koll på alla avgångar efter E12, men det är problem lite mest överallt. Förseningar och vissa inställda avgångar, enligt Harriet Söder, vd på Länstrafiken i Västerbotten.
Hon uppmanar alla som ska resa att hålla koll på sin avgång och följa utvecklingen. Räkna med förseningar osv.

Tankbil och personbil har kolliderat på E4 söder om Sundsvall

Det har inträffat en trafikolycka med flera fordon på E4 i höjd med Svartvik. Det rör sig om en tankbil och personbil som krockat i norrgående körfält.

Olyckan inträffade klockan 16:09.

Räddningstjänst är på plats och trafiken väntas stängas av.

Tåg spårade ur på Västerslätt i Umeå

Ett tåg spårade ur på Västerslätt i Umeå. Enligt Christer Berglund, affärschef på Vy tåg, hade tåget missat växeln och orsaken håller nu på att utredas.

– Tåget står kvar. Resenärerna som var på väg till Luleå sitter nu på ett nytt tåg men resenärerna blev två timmar sen, säger Christer Berglund.

Minskad tågtrafik
Under gårdagen hade Vy tåg ett möte med Trafikverket att man rekommenderar en reducerad trafik eftersom det skulle vara svårt att hinna snöröja tågbanan på Bottniabanan.

– Det var tur att vi drog ner på trafiken eftersom det inte har varit gynnsamt väder. Det har varit vissa förseningar men i stort sätt har det fungerat okej. Jag tror att resenärerna har förståelse för att det kan bli förseningar i detta väder, säger Christer Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.