Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emelie Lundström är en av många som kör skytteltrafik till snötippen efter förra veckans snöfall som grävt djupa hål i kommunernas budget. Foto: Berno Jonsson/SVT

Snöfallet dyr smäll för Skellefteå och Umeå: ”Ingen drömstart”

Publicerad

Senaste veckans snöfall blir en dyr smäll för kustkommunerna. I Umeå innebär snöfallet en extra kostnad på omkring 15 miljoner kronor.

– Det här var ingen drömstart på vintersäsongen. Det blev en jättedyr start, säger Per Hilmersson, gatudriftchef Umeå kommun.

Förra veckan drog ett kraftigt snöoväder fram efter Norrlandskusten. Plogbilarna har gått i skytteltrafik till snötipparna.

– Det blev en väldigt ovanligt och dyr start på vintern. Det här kommer att innebära en extra kostnad på mellan 15-20 miljoner kronor, Per Hilmersson, gatudriftchef Umeå kommun.

Snöröjarna jobbar fortfarande med att forsla bort snö i både Umeå och Skellefteå.

– Vi jobbar på så gott vi kan, det har ju kommit sjuka mängder snö och det är bara i början av december, säger Emelie Lundström, lastbilschaufför.

Vill inte ha mer snö: ”Räcker för hela vintern”

Hilmersson uppskattar att årets budget kommer att landa på omkring 30 miljoner minus.

– Nu vill jag inte ha mer snö, det som redan har fallit räcker för hela vintern, säger Per Hilmersson.

I Skellefteå var budgeten spräckt med 15 miljoner innan förra veckans snöfall. Där räknar man nu att landa på minus 25 miljoner vid årsskiftet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.