Ungefär 15 centimeter snö låg på E4 på onsdagen. Foto: Privat

Snökaos på E4: ”En riktig överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen började det snöa på flera håll i Västerbotten.

Detta orsakade kaos på E4 i höjd med Hökmark utanför Skellefteå.

– Det var helt stopp och gick inte att köra. Flera bilar hade sladdat och två lastbilar stod och blockerade körfältet, säger Katarina Nilsson, som var på väg till ett möte i Örnsköldsvik men fick vända eftersom hon hade sommardäck på bilen.

Snön kom som en överraskning för många med sommardäck. En av dem som inte tog sig fram i snöovädret var Katarina Nilsson som var på väg till Örnsköldsvik till ett möte – men fick vända när hon kom till Hökmark.

– Det var ungefär 15 cm snöslask. Det var en riktigt överraskning. Det var inte läge att komma med sommardäck. Det var helt stopp i trafiken. Flera bilar hade sladdat och två lastbilar stod och blockerade körfältet, säger Katarina Nilsson och forsätter:

– Det gick inte att köra söderut. Det började slita i bilen och halkvarningen kom upp. Bilen fick inget fäste, säger Katarina Nilsson.

”Det är lite kaos”

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för snöfall under dagen och halkan har slagit till på flera håll. Två bilar krockade på E4 i höjd med Lövånger i Skellefteå kommun under morgonen. Väglaget längs E4 beskrivs som riktigt besvärligt.

– Det har varit flera avåkningar och massa lastbilar som blockerar vägen. Det är lite kaos där. Alla har sommardäck och det är jättehalkigt då när det är klibbsnö på vägen, säger Magnus Nyberg, räddningledare i beredskap.

Vid 09:15 skedde ännu en olycka med två bilar i samma område. En av förarna fördes till sjukhus för kontroll.

– Man arbetar med att snöröja och sanda på platsen, säger Magnus Nyberg.

Vi niotiden meddelade polisen att trafiken börjat rulla på bättre vid platsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.