Den vänstra bilden är tagen nedanför hotellet i Kittelfjäll. Foto: Privat/SVT

Snön smälter i fjällen – skidanläggning tvingas stänga backe

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit flera dagar med plusgrader i Västerbottensfjällen de senaste veckorna – och snön smälter bort från skoterleder, längdskidspår och i pistar. Värmen oroar skidanläggningarna – och i Borgafjäll har man tvingats stänga en backe.

– Man får ont i magen. Tyvärr kan vi inte styra över vädret, säger Sebastian Kinnunen, skidpatrull i Borgafjäll.

Sportlovssäsongen är i full gång och många åker till fjällen nu för att åka skidor. Men plusgraderna ställer till det för skidanläggningarna.

– Det är galet och inte kul. Snön försvinner snabbt och det påverkar oss väldigt mycket. Det har varit plusgrader på nätterna och nu verkar det som att det kommer regn också, vi hoppas att det kan skifta till snö, säger Vincent Granier, skidpatrull i Kittelfjäll.

”Kan behöva stänga backar”

I Kittelfjäll kan det bli aktuellt att stänga backar om snön fortsätter att smälta.

– Där vi använder snökanoner ser det bra ut, men det är värre i andra backar. Fortsätter det smälta kommer vi behöva stänga backar. Vi hoppas att det kommer mer snö nu och att det blir lite kallare, säger Vincent Granier, skidpatrull.

I Borgafjäll har man under måndagen mätt snödjupet till 70 cm i snitt.

– Om man jämför med ifjol då vi låg tryggt på 150-160 cm är det inte alltför bra. Men det är bra med snö i pisterna och det håller för sportloven. Men ute i terrängen är det inge vidare, säger Sebastian Kinnunen, skidpatrull i Borgafjäll.

Kämpar mot värmen

I Borgafjäll har man full beredskap dygnet runt för att kämpa mot värmen. En nedfart har stängts på grund av tunt snötäcke.

– Vi går in och skottar för hand och med maskin för att trycka in snö på sidorna i pisten. Det är några svaga punkter som vi jobbar med. Men vi kan tyvärr inte styra över vädret, säger Sebastian Kinnunen.

”Inte magisk puderåkning”

I Tärnaby menar man att det inte kommer att bli aktuellt att stänga någon backe.

– Det är inte magisk puderåkning men det finns mycket snö som inte kommer att försvinna i första taget, säger Filip Sandberg som jobbar i skidshopen.

Skoterlederna påverkas också mycket av plusgraderna.

– Det har försvunnit mycket snö men vi har inte stängt några leder. Men det är väldigt mycket vatten på sjöar och myrar. Det är blött överallt, säger Caisa Ekenstam, som jobbar med skoterleder på Storumans kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.