Foto: Johan Palomäki

Stekenjokksvägen problematisk för renkalvarna – nu ska plogkanterna plattas till

Uppdaterad
Publicerad

Stekkenjokksvägen är svår passera för renarna och dess kalvar på grund av de höga snövallarna som blir när vägen plogas. Nu har samebyarna i området tillsammans med Trafikverket kommit överens om att platta till kanterna så att kalvarna kan ta sig upp.

Arbetet med att ploga Stekenjokksvägen pågår för fullt och på vissa håll är plogkanterna mycket höga.

Vilhelmina södra sameby och Voernese samebys renar kalvar i området och när vajorna går ner på vägen tillsammans med sina kalvar så har kalvarna sedan svårt att ta sig upp över vägkanten igen.

I år är det dessutom extra mycket snö. Nu har samebyarna i området tillsammans med Trafikverket kommit överens om att platta till kanterna så att kalvarna kan ta sig upp, det rapporterar SVT Sápmi.

I klippet hör du Tomas Nejne, renägare i området, berättar varför det blir ett problem när renkalvarna inte kan ta sig upp på vägen igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.