Tillsammans med övriga skogslän i norra Sverige blir vi en maktfaktor” – hör Isak From (S), ordförande för Socialdemokraterna i Västerbotten, om varför de går ihop om nomineringen av Magdalena Andersson. Foto: Pressbild/Pontus Lundahl, TT

Alla arbetarekommuner i Västerbotten ställer sig bakom Magdalena Andersson

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna i Västerbotten är nu klara med sin nominering till ny partiordförande efter Stefan Löfven. Tillsammans med de fem andra nordligaste länen vill de se Magdalena Andersson på posten – precis som majoriteten av partidistrikten.

– Jag tror att Magdalena har satt bilden av en genuin sosse med fötterna på jorden, som står pall när de blåser, säger Isak From (S), ordförande för Västerbottens partidistrikt.

De så kallade skogslänen – Västerbotten, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland, Jämtland och Norrbotten – är bland de sista partidistrikten som fastställt sin nominering till ny partiledare i Socialdemokraterna. Av de distrikt som offentliggjort sina nomineringar stödjer alla Magdalena Andersson – och skogslänen gör inget undantag. I Västerbotten vill samtliga 15 arbetarekommuner se Magdalena Andersson som partiledare.

– För egen del var jag faktiskt förvånad över att Magdalena Andersson hade så genuint stöd. Samtliga arbetarekommuner i Västerbotten har nominerad henne som förstanamn. Sedan har några nominerat några andra ifall Magdalena inte skulle vilja, men som vi ser det nu är det ett genuint folkrörelsestöd från Västerbotten, säger Isak From (S).

Har ni varit i kontakt med Magdalena Andersson för att höra hur hon ställer sig till nomineringen?

– Vi kan väl säga att det funnits vissa kontakter. Mer kan jag inte säga just nu.

Haft medlemsdialog

Ni är bland de sista att gå ut med nominering till partiordförandeskapet, varför?

– Vi har velat ha en ordentlig medlemsdialog där arbetarekommunerna och föreningarna fått vara med och tycka till. Det tycker vi också är viktigt för att kommande partiordförande ska känna att ”jag är ordförande för ett parti där hela partiet har valt mig”, säger Isak From.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.