Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi ser till att bli bättre och bättre hela tiden”, säger Iosif Karambotis (S) om socialnämndens åtgärder efter Ivos kritik. Foto: Berno Jonsson/SVT

Socialnämnden i Skellefteå om kritiken efter våldsdådet: ”Tar det på största allvar”

Publicerad

Socialnämnden i Skellefteå har fått allvarlig kritik för hanteringen av 15-åringen som begick våldsdådet på Morö Backe. Men de vill inte berätta hur de förändrar sitt arbetssätt.

– Men det pågår ett förbättringsarbete, säger ordförande Iosif Karambotis (S).

Tidigare i oktober krävde Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att socialnämnden i Skellefteå ska redogöra för vilka åtgärder man vidtagit för att misstag inte ska upprepas. Ivo anser att socialnämnden brustit i flera ärenden rörande 15-åringen redan innan det brutala våldsdådet som inträffade i juni 2022.

Bland annat valde socialnämnden att inte utreda ett annat misstänkt överfall på en kvinna som pojken var inblandad i, ett år innan dådet på Morö Backe.

Våldsdådet på Morö Backe

– Socialnämnden beslutade igår att skicka ett svar till Ivo, men det är sekretessbelagt eftersom att det finns individuppgifter i skrivelsen. I svaret finns åtgärder som redan är vidtagna och åtgärder som kommer vidtas i framtiden, säger Iosif Karambotis (S), ordförande i socialnämnden.

Kan du ge något konkret exempel på någon åtgärd ni inför?

– Nej, för då måste jag bryta sekretessen. Men det är åtgärder som innebär att vi ska förbättra våra rutiner.

Hör hur Iosif Karambotis (S) kommenterar kritiken och vad han tycker om att lättare dela information mellan myndigheter i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet