Jannok har tidigare utsetts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Nu får hon alltså Samerådets hederspris. Foto: SVT Arkiv

Sofia Jannok får Samerådets hederpris

Publicerad

Musikern, aktivisten och hedersdoktorn Sofia Jannok, som bor i Umeå, tilldelades under lördagen Samerådets hederspris.

– Det tog mig verkligen i hjärtat att få detta stort ärepris. Det är ett pris för musiken, men också för att rädda älvarna och markerna, säger Sofia Jannok  i ett tacktal via videolänk. Det uppger Sameradion.

Samerådets hederspris, som delas ut vart fjärde år, offentliggjordes under Samerkonferensen 22 i Gällivare som pågått under helgen.

Priset motiveras med att Sofia Jannok ägnat sin gåva som musiker och berättare till att främja samiska rättigheter och frågor som angår det samiska folket under merparten av sitt liv.

Jannok har tidigare också utsetts till hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet. Hör henne själv berätta om den utmärkelsen i klippet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofia Jannok om utmärkelsen. Foto: SVT, Stefan Brännström

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer