Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stöder människor i kris. Lisa Wendby är samordnare för Självmordslinjen i Umeå.
”200 000 kontaktförsök”
Verksamheten finns på flera orter och bygger på volontärer som tar emot samtal över telefon eller chatt. Och det är många som hör av sig, betydligt fler än vad man har kapacitet för.
– Vi svarade förra året på 22 000 av 200 000 kontaktförsök, säger Lisa Wendby.
Idag är det drygt 20 volontärer som tar emot samtal i Umeå, men föreningen vill gärna bli fler. Flera informationsmöten för blivande volontärer inbokade under våren.
– Man behöver inte ha någon specifik bakgrund. Det är svåra samtal, men det räcker långt med att lyssna, säger Wendby.
Letar lokal förankring
Samtalen som volontärerna tar emot kan komma från alla delar av landet. Lisa Wendby vill gärna se att man får in volontärer med lokal förankring till vad som är föreningens nordligaste utpost.
– Det finns grupper med hög psykisk ohälsa även här uppe, exempelvis renskötande män, och det är viktigt att vi kan representera även dem, säger hon.
Även om fokus just nu ligger på att hitta och utbilda volontärer så är förhoppningen att samverka med andra aktörer i frågor om psykisk ohälsa. Exempelvis polisen som tar emot många samtal från personer som mår dåligt, men även hålla i föreläsningar och arbeta förebyggande.
Här får du hjälp om du har självmordstankar
- Mind Självmordlinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101.
- Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60.
- Bris – Barnens rätt i samhället på telefon 116 111.
- Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80.
- Jourhavande präst nås via 112.
Källa: Vårdguiden 1177