Foto: Emma Thorell Stårsta/ Sameradion & SVT Sápmi

Söker volontärer till självmordslinje i Umeå

Publicerad

I en dryg månad har föreningen Minds självmordslinje i Umeå varit igång. Nu söker man fler volontärer som kan svara på samtal från de som hör av sig.

Mind är en ideell förening som arbetar för psykisk hälsa och stöder människor i kris. Lisa Wendby är samordnare för Självmordslinjen i Umeå.

”200 000 kontaktförsök”

Verksamheten finns på flera orter och bygger på volontärer som tar emot samtal över telefon eller chatt. Och det är många som hör av sig, betydligt fler än vad man har kapacitet för.

– Vi svarade förra året på 22 000 av 200 000 kontaktförsök, säger Lisa Wendby.

Idag är det drygt 20 volontärer som tar emot samtal i Umeå, men föreningen vill gärna bli fler. Flera informationsmöten för blivande volontärer inbokade under våren.

– Man behöver inte ha någon specifik bakgrund. Det är svåra samtal, men det räcker långt med att lyssna, säger Wendby.

Letar lokal förankring

Samtalen som volontärerna tar emot kan komma från alla delar av landet. Lisa Wendby vill gärna se att man får in volontärer med lokal förankring till vad som är föreningens nordligaste utpost.

– Det finns grupper med hög psykisk ohälsa även här uppe, exempelvis renskötande män, och det är viktigt att vi kan representera även dem, säger hon.

Även om fokus just nu ligger på att hitta och utbilda volontärer så är förhoppningen att samverka med andra aktörer i frågor om psykisk ohälsa. Exempelvis polisen som tar emot många samtal från personer som mår dåligt, men även hålla i föreläsningar och arbeta förebyggande.

Här får du hjälp om du har självmordstankar

Källa: Vårdguiden 1177

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.