Solcellsanläggningen kostar drygt 800 000 kr. Foto: Region Västerbotten

Solpaneler ska ge el åt Lycksele lasarett

Publicerad

Lycksele lasarett har fått ett nytt tak med en solcellsanäggning. Anläggningen förväntas producera 1 procent av sjukhusets elanvändning. 

Region Västerbotten har miljardinvesterat i Lycksele lasarett som bland annat nu fått ett nytt tak med solpaneler. Solpanelerna producerar cirka 40 000 kilowattimmar per år och beräknas kunna stå för 1 procent av sjukhusets elanvändning.

Solcellsanläggningen kostar drygt 800 000 kr, men investeringen har fått bidrag på 30 procent av kostnaden och slutnotan landar på 560 000 kronor.

Återbetalningstiden för panelerna är cirka 15 år men livslängden är avsevärt längre menar Maria Hammeryd, energiingenjör och tekniksamordnare vid Region Västerbotten.

– Det finns paneler som är över 30 år gamla och som fortfarande fungerar väldigt bra, säger Maria Hammeryd.

Nu hoppas man kunna installera solpaneler på fler tak. 

– Det finns planer på att sätta upp paneler på ytterligare tre byggnader i Lycksele där vi också har ett behov av att byta tak, säger Maria Hammeryd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.