Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man sover bättre efter behandlingen” – se hur sömnskolan i Umeå fungerar. Foto: Mira Myllyniemi

Sömnskolor i Umeå ger lyckat resultat – snart får fler hjälp

Publicerad

Allt fler personer lider av sömnbesvär. I Umeå ordnar regionen i samarbete med universitetet sömnskolor – där personer med besvär får hjälp av psykologstudenter.

– Vi ser att patienterna sover bättre efter behandlingen och sömnen fortsätter också förbättras tre månader senare, säger projektansvarig Maria Nordin på universitetet.

Andelen svenskar som lider av någon form av sömnbesvär har enligt Folkhälsomyndighetens statistik ökat från 32 procent till 43 procent mellan åren 2012 och 2022.

Ett samarbete mellan Umeå universitet och Region Västerbotten visar att det finns en billig metod för patienter med sömnbesvär som fungerar – sömnskola med psykologstudenter.

Sömnskolan förbättrar sömnen

Sömnskolorna har ordnats på hälsocentraler i Umeå sedan 2018 och leds av psykologstuderande. Nu har man utrett hur bra de fungerar.

– Datainsamlingen är inte helt klar. Men det vi ser är att patienterna sover bättre efter behandlingen och sömnen fortsätter också förbättras tre månader senare, säger projektansvarig Maria Nordin på universitetet.

Digital sömnskola ska nå fler

Och snart kan patienter från hela regionen få hjälp i form av en digital sömnskola.

– Vi startar med en mindre grupp, men tanken är att vem som helst i länet på sikt ska kunna delta, säger Maria Nordin.

Sömnskolorna består av fyra gruppträffar, hemuppgifter och digitalt material.

Billigt för regionen

Studenterna, som leder grupperna, får handledning både på hälsocentralerna och på fakulteten. Men arbetet med patienterna utför de på egen hand.

– Det här är jättebra för alla, dels för studenterna som får träna med patienter, men också för regionen för det blir billigt med studenter som behandlar, säger Maria Nordin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.