Se hur soptunnorna med åtta olika fack funkar Foto: SVT

Här är framtidens soptunnor: Dyrare men smartare

Publicerad

Nästa vecka kommer Umeå kommun att besluta om det blir ett nytt sopsystem i Umeåregionens sex kommuner. Om förslaget går igenom så får villaägarna räkna med ökade kostnader.

Det nya sopsystemet planeras att införas i Nordmaling, Umeå, Vännäs, Bjurholm, Vindeln och Robertsfors.

– Om vi gör en uppskattning utifrån dom kommuner som har infört det tidigare så kan det röra sig om 50-75 kronor per månad för ett villahushåll, säger Elisabeth Johansson, renhållningschef på det kommunala bolaget Vakin.

Varje villahushåll kommer att få två tunnor med sammanlagt åtta fack för diverse sopsortering. Tunnorna är relativt stora jämfört med dagens gröna och bruna tunnor.

LÄS MER: Får köra fem mil med soporna

Just den här typen av sopsorteringssystem finns redan i 30 kommuner i Sverige och en skillnad mot för tidigare är att det blir två hämtningar istället för en hämtning, som idag.

– Det blir tretton turer extra på ett år som måste köras i samma sophämtningsområde men då ska det jämföras med hur många gånger man som kund kör till återvinningsstationen per år, säger Elisabeth Johansson.

LÄS MER: 463 kilo sopor slängs årligen – per Umeåbo

Förhoppningen är att de nya tunnorna med fyra fack i varje ska minska de stora mängder matavfall som slängs i de nuvarande gröna tunnorna, men som egentligen ska slängas i dom bruna.

År 2020 beräknas dom nya soptunnorna dyka upp och förutom ökade kostnader för hämtning får nog en del villaägare räkna med att bygga om sina soprum.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer