Invigning av kulturåret i Sorsele. Foto: Maria Broberg

Här invigs Sorseles kulturår

Uppdaterad
Publicerad

Sorsele kommun har blivit utnämnd till Årets Kulturkommun i Västerbotten. Under lördagen var det invigning på Talludden vid Bygdemarknaden. Invigningen innehöll uppträdanden av bland andra Norrlandsoperan.

Att kommunen har blivit utnämnd till kulturkommun hoppas kultur- och fritidschefen Pär Röckner ska inspirera och påverka invånarna på ett sätt som gör att kulturen kommer växa i kommunen långt efter kulturåret.

– Att vi blivit utnämnda till årets kulturkommun, kommer innebära fler kreativa workshops för unga och äldre, fler uppträdanden och en mer riktad kultursatsning mot skolan, säger Pär Röckner.

Dans på distans

En aktiv kulturperson i Sorsele är dansläraren Fanny Zetterberg. Hon tycker att det är kul att kulturen lyfts i Sorsele och att de främst varit Sensus som stått för satsningarna i kommunen. Just nu är Fanny Zetterberg involverad i ett projekt som heter ” Dans på distans” vilket är ett samarbete mellan Norrlandsoperan, Vuxenskolan  och Dans i Västerbotten.

Det är ett projekt som satsar på dansundervisning från årskurs 4. Projektet innebär att en danslärare kommer ut till kommunen samt att man har möjlighet att ta del av distansklasser i dancehall under sex veckor.

-Dans är något mer än motion och vi har många bra dansare i Sorsele. Dansen gör att man blir själaglad och det är bra att man uppmärksammar kulturen i Sorsele, säger Fanny Zetterberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer