Foto: SVT

Sorsele på väg att bli Schweizele

Uppdaterad
Publicerad

Är Sorsele på väg att bli Lilla Schweiz? Flera företagare från Schweiz har valt att flytta till den lilla inlandskommunen och var femte turistövernattning gjordes förra året av en schweizare.

Schweizarna verkar stortrivas i Sorsele kommun, turistströmmern från alperna till inlandskommunen i Västerbotten är så stor att man kan prata om Schweizele eller Lilla Schweiz.

– När man kommer in i affären hör man plötsligt schweisisk-tyska. Det var lite ovanligt för oss i början, men det är spännande, säger tidigare schweizaren Caroline Schneider som är vd för Sandsjögården i Sorsele.

Naturen lockar

Förra året tillbringades ungefär 13000 utlandsövernattningar i Sorsele kommun och var femte besök kom från Schweiz. Det är fler utländska gästnätter än något annat land hade i Sorsele det året och kommunen lockar till sig betydligt fler schweizare än snittkommunen. Caroline Schneider menar att det är de stora ytorna och naturen i Sorsele som tilltalar hennes landsmän.

–  Ytan av Schweiz är ungefär ett och ett halvt Västerbottens län med lika mycket folk som i hela Sverige, då kan man förstå att det är ganska trångt, säger hon och fortsätter:

– Så det är alla impressioner här i Sorsele som ger oss en känsla av frihet och att man kan andas.

Öppnade bageriet

En annan möjlig orsak till att schweizarna dras till Sorsele är att det finns fler schweiziska företagare än Caroline Schneider i kommunen. Flera entreprenörer har lämnat alplandet och slagit sig till ro i Sorsele, där de ofta jobbar med turism och angränsande yrken.  Men Sarina Bieri har valt ett helt annat yrke. Hon kom till Sorsele för ett år sen och har tillsammans med sin sambo öppnat upp det nedlagda bageriet.

– Jag är ganska nöjd. Här i butiken finns det mer turister och Sorselebor på sommaren och på vintern har vi leverans. Jag tror fler schweiziska företagare kan vara bra för kommunen och att det kan ge mer pengar, säger Sarina Bieri.

Efterlyser ny översiktsplan

På kommunen ser man positivt på den schweziska närvaron och vill jobba ytterligare för att fler ska komma dit.

– En sak som våra schweiziska entreprenörer tryckt på väldigt mycket är behovet av en ny översiktsplan, många vill ha en ny plan för att säkra och trygga vid nya etableringar och det är något som vi jobbar på just nu, säger tillväxtchef Elin Bergarp.

Jag har ett förslag på ny kommun-slogan för Sorsele: ”Lilla Schweiz”. Vad säger du om det?

– Haha, ja det lät ju klatchigt. Men vi är faktiskt fler än schweizare som bor här också, säger Elin Bergarp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.