Foto: SVT

Sparkrav på fritids – barnen blir fler men elevpengen densamma

Uppdaterad
Publicerad

Som en del av för- och grundskolans besparingar i Umeå kommun berörs även fritidshemmen av förra veckans beslut. Lärarförbundet är nu kritiska till vad man tycker är en redan hårt ansatt verksamhet.

I slutet av november beslutade för- och grundskolenämnden om besparingar inför nästa års budget. Totalt ska 18,5 miljoner sparas där bland annat andelen förskollärare ska bli färre och andelen barnskötare bli fler på sikt. Men även fritidshemmen i kommunen berörs av besparingarna.

Lärarförbundet är kritiska till att man går på just fritidshemmen och menar att det kommer att bli kännbart ute i verksamheterna.

– Det kommer att märkas i ett läge där man under många år haft små besparingar som läggs på varandra. Varje år som det kommer ytterligare nedskärningar gör det en större effekt på arbetsmiljön för medarbetarna på fritidshemmen, säger Per Edberg, Lärarförbundets huvudskyddsombud i Umeå.

Tror på fortsatt kvalité

Nämndens ordförande, Moa Brydsten (S), berättar att hon tror att man kommer att kunna bibehålla en bra kvalité då personaltätheten och behörigheten fortfarande är hög i kommunen.

I klippet ovan kan du se mer om besparingarna och höra hur de kommer påverka fritidshemmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.