”Vi kommer att behöva utöka antalet vårdplatser med det dubbla” – hör Hans Lindsten om hur verksamheten på NUS kommer att expandera. Foto: Nader Sedehi/SVT

Specialistvård för ryggmärgsskador blir kvar vid NUS

Publicerad

Det har funnits en oro att enheten för specialistvård för ryggmärgsskador vid NUS – den nordligaste i Sverige – ska hamna i Stockholm. 

Men nu har beslut kommit om att enheten blir kvar. Region Västerbotten är en av fyra regioner som kommer att bedriva specialistvård.

– Det är en stor vinst för anhöriga och även för patienten, säger Hans Lindsten, verksamhetschef Neuro-huvud-hals centrum.

Socialstyrelsen har nu fattat beslut om vilka regioner som ska få bedriva nationell högspecialiserad ryggmärgsskadevård i Sverige. De som ges tillstånd att bedriva ryggmärgsskadevård är Stockholm, Skåne, Västra Götalandsregionen och Västerbotten.

Får betydligt mer att göra

Beslutet innebär att dessa fyra regioner får bedriva akut, subakut och primärrehabilitering tills personen i fråga är klar att skrivas ut till sin hembostad. Det blir med andra ord olagligt för alla andra sjukhus att bedriva den här vården under den första vård- och rehabiliteringsperioden i anslutning till ryggmärgsskadan, skriver Socialstyrelsen i ett pressmeddelande.

Vad betyder det här beslutet konkret för enheten i Umeå?

– Det betyder att de kommer att få betydligt mer att göra än idag, de får ett större uppdrag och framför allt ett nationellt uppdrag, säger Kristina Wikner, enhetschef på Socialstyrelsen.

Verksamheten expanderar

Beslutet har förgåtts av ett omfattande arbete och en process där bland andra sakkunniga experter, patient- och vårdrepresentanter, remissinstanser och företrädare från regionerna medverkat.

– Det är ett erkännande att vår verksamhet håller hög nationell nivå med engagerade och kompetenta medarbetare. Rehabiliteringsmedicin blir en attraktiv medicinsk specialitet som gör det lättare att rekrytera framtida medarbetare, säger Hans Lindsten, verksamhetschef vid Neuro-huvud-hals centrum.

Verksamheten ska vara igång i full skala april 2023.

I klippet ovan hör du Hans Lindsten som berättar mer om detta och hur verksamheten på NUS ska expandera.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.