Arkivbild. Foto: SVT

Spelnördar slog besöksrekord

Uppdaterad
Publicerad

Totalt har 11.000 personer besökt Skellefteå Kraft Arena när spelfestivalen Nordsken anordNats där under dagarna tre. Det är ett nytt besöksrekord och arrangörerna är mer än nöjda, men allt gick inte som en dans på rosor.
– En buss pajade så folk vände hemåt och vi hade stora problem med nätverket, säger arrangören Johan Linder.

Förväntningarna inför helgen var stora hos både besökare och arrangörer då 10.000 besökare väntades komma till mötesplatsen för spel, kultur och kreativitet – spelfestivalen Nordsken. Men enligt Johan Linder var förhoppningarna inte för höga.

– Helgen har varit över förväntan bra. Fler besökare än väntat kom, det var hur mycket folk som helst över allt, säger han.

Siktar på 20.000 besökare

Konst, spel, workshops och lajv var bara några av de grejer som besökarna kunde beskåda eller testa på. Mest populär blev nog trots allt den konst som ställts ut.

– Alla har sin egna smak, men konsten verkar ha blivit uppskattad av alla. Fast mässan var också väldigt populär.

Första gången Nordsken arrangerades var 2012 och för varje år som gått har spelfestivalen lockat allt fler besökare. År 2015 kom 2.500 besökare och i fjol sattes ett nytt rekord med 7.000 besökare. Spelfestivalen insåg att de växt ur sin kostym och flyttade årets upplaga av eventet från Scandic till Skellefteå Kraft Arena. I år slogs förra årets besöksrekord med ytterligare 4.000 besökare.

– Vi siktar på 20.000 besökare år 2020, så fortsätter det så här så kommer vi ju att nå det målet, säger Johan Linder.

Rejäla strul ställde till det

Men trots en lyckad helg gick inte allting som en dans på rosor. Tack vare sponsorer fanns det en buss som gick till och från eventet på Skellefteå Kraft Arena. Men kylagregatet i bussen gick sönder under lördagen och enligt Johan Linder fick han uppgifter om att det gjorde att folk som tänkt besöka mässan lämnade busshållplatsen då det aldrig kom någon buss.

– Det var ett minus och vi hade även väldiga problem med nätverket, vilket gjorde att vi inte kunde nyttja alla grejer som vi köpt in, det strulade även för medieteamen och de som spelade. Så det var klart negativt och något som vi tar med oss, men det är ju sådant som går att åtgärda till nästa år, säger Linder.

Efter årets succé lovar han redan nu att eventet återkommer även nästa år.

– Absolut, då blir det ännu större.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer