Foto: SVT

Spiric: Låt dem vara kvar!

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalrådet och vänsterpartisten Tamara Spiric vill att det ska fattas ett politiskt beslut som låter den omdiskuterade Kulturhusfestivalen bli kvar i lokstallarna i Umeå.

Det har varit stor uppståndelse kring föreningen Kreativ kulturs satsning – Kulturhusfestivalen. Festivalen huserade i de gamla lokstallarna på Haga i Umeå men fick inte tillstånd av INAB att hålla till i lokalerna. VD:n Bertil Hammarstedt sa till Västerbottensnytt att kommunen inte skulle sätta stopp för festivalen men polisen gav inget tillstånd. Därigenom meddelade polisen att de som besökte festivalen skulle göra sig skyldiga till lagbrott.

Frågetecken kring framtiden för festivalen

Festivalen blev välbesökt. Under fredagen gästade, enligt uppgifter till Västerbottensnytt, runt 1000 besökare festivalen. En av dem var kommunalrådet Tamara Spiric (V) som sökte upp aktiva inom Kreativ kultur gav besked om att de troligtvis inte skulle bli vräkta på måndagen, vilket många oroat sig för. När Västerbottensnytt pratar med Spiric tar hon strid för festivalen.

Kulturhuset i Umeå

– Jag tycker inte att de ska vräkas och jag tycker att det här ska behandlas politiskt. Politiker är satta för att förvalta Umeåbornas egendom och vi borde hitta ett sätt att låta festivalen fortgå, säger Tamara Spiric.

Pratade med ledamöter

Något definitivt besked om festivalens framtid kan hon inte ge men hon tror att situationen går att lösa så att festivalen får vara kvar i lokalerna. Hon ingår i den styrelse som förvaltar kommunens fastigheter och har hört sig för med andra ledamöter, om de känner till något politiskt beslut som förbjuder festivalen att vara där.

– Det finns det inte vad jag kan se. Min uppfattning är att de politiska ledamöterna jag lyckats komma i kontakt med inte vill att de ska vräkas. Jag har inte pratat med Bertil Hammarstedt för att ta reda på vems order han handlar på. Min uppfattning är att de inte kommer att vräkas nu på måndag. Jag hoppas att de andra (ledamöterna) vill diskutera det.

Centerpartiets gruppledare Mattias Larsson stänger inte heller han dörren för verksamheten i lokstallarna.

– Det är klart att ingen ska vräkas. Det vore synd när en massa människor försöker göra något bra. Vad jag förstår så finns det ingen risk för de som är i lokstallarna. Då behöver man inte agera mot dem, säger Mattias Larsson(C).

– Men det är inte optimalt för sån här verksamhet där. Det är ju ett industriområde.

”Jättefint”

Tamara Spiric(V) tycker att initiativet känns som Umeå.

– Det pratades mycket om ”do it yourself” som en del i kulturhuvudstadsansökan och det här är ett bra sådant initiativ. Umeåborna har själva skapat sitt egna kulturhus och det är jättefint. Då tycker jag man ska främja det. Det känns jättemycket Umeå.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturhuset i Umeå

Mer i ämnet