Foto: Polisen/SVT

Stal guldtacka värd 200 000 på sommarjobbet

Uppdaterad
Publicerad

En Skellefteåbo i 25-årsåldern döms för grov stöld sedan han stulit en guldtacka värd drygt 200 000 kronor från Rönnskärsverken.

Det var för två år sedan, 2017, när mannen arbetade som semestervikare som han stal guldtackan som bestod av så kallat skrotguld. Enligt domen ska mannen under sitt semestervikariat haft som arbetsuppgifter att hantera guld.

I april året därefter, 2018, lämnade mannen in guldtackan, på 754 gram, för värdering hos en guldhandlare i Skellefteå. Guldhandlaren larmade då polisen.

Mannen har i förhör menat att han ska ha hittat guldet på en avliden släktings vind. Men provtagningar av guldtackan visar att den kommer från Bolidens anläggning och hanterades samma dag som han arbetade.

Tingsrätten i Skellefteå menar att mannens berättelse framstår som en efterhandskonstruktion och dömer honom till skyddstillsyn för grov stöld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.