Maria Persson är illustratör och har hjälpt till att ta fram kalendern. Foto: SVT

Starka kvinnor blir kalender

Publicerad

Tolv kvinnor har blivit kalender i Umeå. Det är starka kvinnor som lämnat avtryck i Umeås historia, men som det inte berättas så mycket om i historieböckerna.

Det är Maria Persson tillsammans med kvinnorna bakom Umeå kvinnokarta som tagit fram kalendern. Maja Beskow Umeås första kvinnliga lärare vid Umeå högre allmänna läroverk, Sigrid Holmström bland annat restaurangchef på Sävargården, Birgit Herngård rektor vid skolkökslärarinneutbildningen och Ingrid Persson är några av de kvinnor som är med i kalendern.

– Många umebor går i centrum och då går de förbi en butik som heter Ingrids. och ingen vet väl idag vem Ingrids var och varför det heter Ingrids överhuvudtaget. Då tänkte vi att vi kunde bidra med kunskap om vem denna Ingrid var, som startade butiken på 50-talet, säger Kerstin Norlander.

Snart är det kalendersläpp och kvinnorna bakom kalendern är naturligtvis förväntansfulla. När vi träffas på Västerbottensmuseum så visar det sig att även de har bidragit till Umeås historia då de var med och occuperade ett hus på Vasagatan 4 år 1983.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.