– Vi går på knäna här, turismen är uppbyggd kring norrmännen, säger Agneta af Ekenstam, ordförande för Hemavan Tärnabys näringsförening. Foto: Erik Johansen, Privat

Starka reaktioner efter Norges gränsbesked

Uppdaterad
Publicerad

Att Norge väljer att fortsätta hålla gränsen stängd till Västerbotten upprör näringslivet i Hemavan Tärnaby.
– Det är så märkligt – hur tänker de? Vi har stora ytor och lite folk och låg smittspridning, säger Agneta af Ekenstam, ordförande för Hemavan Tärnabys näringsförening.

Idag kom beskedet att Norge från och med den 15 juli öppnar gränsen för resande från Kronoberg, Skåne och Blekinge. Men för norra Sverige gäller fortfarande karantänregler.

Det var under en presskonferens på fredagen som justitieminister Monica Mæland presenterade de nya reserestriktionerna. Gränsen till Sverige har varit stängd sedan den 16:e mars för att minska spridningen av coronaviruset.

”Vi går på knäna”

Agneta af Ekenstam är ordförande för Hemavan Tärnabys näringsförening och säger att hon hade hoppats att den norska regeringen skulle ha öppnat gränsen mot Västerbotten, som har relativt få coronafall. 

– Att det är mycket handel här bryr de sig inte om. Vi går på knäna här, turismen är uppbyggd kring norrmännen. Alla affärer, hotell och turistanläggningar har det tufft, även om ingen gått i konkurs än.

Restriktionerna uppdateras var 14:e dag, men Agneta af Ekenstam tror att det kommer att dröja till efter sommaren innan gränsen mot Västerbotten öppnas igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västerbotten

Mer i ämnet