• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kungshult i Eslövs kommun, Skåne län. Det brinner i en lantbruksfastighet där det lagras gödningsmedel. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus. Läs mer

Foto: SVT/TT

Staten betalar saneringen av Blaikengruvan

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagen har beslutat att staten ska bekosta sanering av Blaikengruvan och att fastigheten ska övertas av staten. Det meddelar Länsstyrelsen Västerbotten i ett pressmeddelande.

Blaikengruvan i Sorsele gick i konkurs 2012 . Kostnaderna för att efterbehandla Blaikengruvan har uppskattats till 200–300 miljoner kronor. Nu är det klart att staten kommer att bekosta saneringen av den tidigare gruvan.

För att minska miljöriskerna kommer det att krävas omfattande åtgärder som kommer att pågå under många år framöver.

– Vi ser positivt på att staten nu tar ansvar för fastigheten och efterbehandlingen. Det innebär att vi får möjlighet att efterbehandla ett mycket prioriterat förorenat område i länet, säger Magdalena Andersson, landshövding i Västerbotten i ett pressmeddelande.

”Metaller lakar ut”

Konkursen har inneburit stora utmaningar och Länsstyrelsen har arbetat aktivt för att hitta en lösning.

– Den tidigare gruvdriften har medfört att stora mängder metaller lakar ut från gråbergsdeponi och dagbrott och det kommer att krävas en omfattande efterbehandling för att minska riskerna, säger Johanna Melin, handläggare vid Länsstyrelsen miljöenhet.

Påbörjas i höst

Sveriges Geologiska Undersökning (SGU), går in som huvudman för att utföra hela efterbehandlingen.

– De förberedande arbeten som kan utföras 2018 är dikning för att avleda rent vatten så att belastningen på vattenreningsanläggningen minska, säger Tobias Berglin, projektledare på SGU

Länsstyrelsen har tidigare ansökt hos Naturvårdsverket om totalt 200 miljoner kronor för efterbehandlingen och har beviljats 26 miljoner kronor för att påbörja åtgärder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer