”Nu fortsätter historien”, säger Anders Pettersson, förvaltare för Tärna-Stensele och Sorseles allmänningsskog. Foto: SVT.

Staten överklagar domar om avverkning i fjällnära skog

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av januari slog Mark- och miljödomstolen i Umeå fast att staten ska betala drygt 18 miljoner till flera markägare som inte fått ersättning efter ha nekats tillstånd att avverka fjällnära skog. Nu överklagar staten domen.

– Överklagandet gör att ärendena drar ut på tiden ytterligare och det beklagar jag. Ändå kan jag inte bortse från att det fortsatt är ett otydligt rättsläge och att nuvarande dom inte ger tillräckligt tydliga spelregler för inblandade aktörer, säger Herman Sundqvist, Skogsstyrelsens generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Han menar att det behövs en vägledande dom från högre instans.

Inte meddelat prövningstillstånd

Det är ännu inte klart om domstolen meddelar prövningstillstånd, men överklagandet innebär förstås smolk i glädjebägaren för de markägare som småtjoade glatt efter domen i januari.

Anders Pettersson, förvaltare för Tärna-Stensele och Sorseles allmänningsskog, hade förstås förhoppningar om att domen inte skulle överklagas.

”Nu fortsätter historien”

– Samtidigt visste jag att kunde bli så att den överklagas. Så nu fortsätter historien, säger han.

Om domen tas till högre instans har han svårt att se att staten skulle kunna vinna så mycket.

– Skogsstyrelsen tycker ju att domen är så krånglig, vilket jag tycker är konstigt. Det verkar de vara ensamma om att tycka. Alla andra tycker den är så otroligt tydlig. Det känns mest som att de har som grundprincip ta ta det till en högre instans.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.