Hör kommunalrådet om förväntningarna på de statliga jobben. Foto: SVT

Sorsele har tappat 20 procent av statliga jobben

Publicerad

Regeringen har lovat fler statliga jobb utanför storstäderna. Men under mandatperioden har de statliga jobben fortsatt att försvinna från Västerbotten.

Skogsstyrelsens distriktschef Kristina Nilsson är en av drygt 40 personer som har ett statligt jobb i Sorsele. Men hennes statligt anställda kollegor har blivit färre. Bland annat har det försvunnit personal från Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

– Det är tråkigt för varje arbetstillfälle i glesbygd är viktigt och det är synd om inte staten finns representerad även i norra Sverige, säger hon.

Västerbotten har förlorat 3,1 procent av sina statliga jobb under åren 2014-2016. Utan Umeå blir tappet ännu större, 5,1 procent.

”Viktigt att vända trenden”

Hårdast drabbade är Åsele och Sorsele kommuner där runt 20 procent av de statliga jobben försvunnit under perioden. I Nordmaling är motsvarande siffra runt 14 procent. Men civiliminster Ardalan Shekarabi (S) väljer att se framåt.

– Det är viktigt för oss att vända trenden som varit i decennier där verksamheter centraliseras till Stockholm, säger han.

Enligt civilministern är 12 myndigheter nu på gång att lämna Stockholm. Hundra personer ska till Arbetsförmedlingen i Lycksele och den statliga myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd ska till Skellefteå.

Förlorade jobb i Sorsele

Sorsele som förlorat 14 statliga jobb får ett servicekontor med 2 anställda.

– Om det betyder bara ett enda jobb är det positivt. Jag förväntar mig att ytterligare statliga jobb ska komma hit, säger kommunalrådet Kjell Öjeryd (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer