Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Roger Hamberg om miljöhoten som finns i samband med Vattenfalls utbyggnadsplaner runt Blaiksjön. Foto: SVT

Statsgeolog kritisk till utbyggnadsplanerna vid förorenade Blaiksjön: ”Vattenfalls ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

I Blaiksjön har det tidigare dumpats nästan en miljon ton gruvavfall. Nu vill Vattenfall använda sjön som vattenmagasin.

Statsgeologen Roger Hamberg på SGU menar att utbyggnaden skulle medför stora risker för miljön.

– Det är Vattenfalls ansvar att visa att det här kommer att fungera, säger han.

2006 började det brytas bland annat zinkmalm i Blaikengruvan i Sorsele kommun men redan 2007 gick gruvbolaget i konkurs och giftiga metaller började läcka ut i sjön Storjuktan.

Under tiden tippades nästan en miljon ton anrikningssand som innehåller ett flertal farliga ämnen i närliggande Blaiksjön. Enligt en utredning som genomfördes i uppdrag av Sveriges geologiska undersökning, SGU, är lagret med anrikningssand upp till 72 centimeter tjockt.

Även zinkhaltig hydroxidslam finns i Blaiksjön.

2016 bedömde mark- och miljödomstolen att gifthalterna i sjön kontinuerligt kommer att minska, exempelvis tills hydroxidslammet har sköljts ut. Anrikningssanden utgör enligt domstolen ingen fara så länge den förblir vattentäckt.

Vattenfall vill låta sanden ligga kvar

Inför tillståndsprocessen i samband med utbyggnadsplanerna gjorde Vattenfall egna utredningar för att kartlägga miljöproblemen i Blaiksjön.

För att hantera anrikningssanden vill Vattenfall först sänka vattennivån i sjön med tio meter för att komma åt sanden som ligger fördelad över mer än en kvadratkilometer.

Därefter flyttas gruvavfallet till de delarna i sjön som är djupare. Då ska den vara under vatten även när sjön regleras.

– Så länge vi håller sanden vattentäckt så bedömer vi att riskerna är väldigt låga, det är ett vedertaget sätt, säger Mats Hägglund, projektledare på Vattenfall.

Statsgeolog: ”Ingen vanlig situation”

Roger Hamberg, statsgeolog vid Sveriges geologiska undersökning SGU, menar att Vattenfall har ett stort ansvar att visa riskerna med utbyggnadsplanerna.

– Jag blir fundersam, situationen vid Blaiksjön är ingen vanlig situation, säger han och menar att sanden kommer att grumlas upp vid pumpdrift och vid flytten.

– Om den här sanden kommer i kontakt med luft kan dessa farliga mineraler oxideras, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.