Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar SVT:s reporter hur det ska funka och Vattenfall Vattenkrafts vd berättar om Johan Dasht planerna. Foto: Lukas Deininger/SVT

Vattenfall vill bygga Sveriges största batteri i Sorsele – motsvarar 300 000 elbilar

Uppdaterad
Publicerad

Vattenfall vill bygga om Juktans kraftverk till ett pumpkraftverk. En ny förstudie har visat att det skulle bli både möjligt och lönsamt.

Kraftverket skulle bli Sveriges enskilt största batteri.

– Vi skulle kunna ladda alla Sveriges elbilar tre gånger om, säger Johan Dasht, vd för Vattenfall Vattenkraft.

I våras meddelade Vattenfall att vattenkraften ska byggas ut på olika platser i Norr- och Västerbotten, bland annat Juktans kraftstation i Sorsele kommun.

Ska utnyttja svängande elpriser

Ett pumpkraftverk fungerar som ett stort batteri och utnyttjar de svängande elpriserna som uppstår till följd av att förnybara energikällor såsom vindkraft inte producerar en kontinuerlig mängd el.

– Vi kan jämna ut de toppar och dalar som uppstår och har blivit mycket mer frekventa, säger Johan Dasht.

I klippet ser du hur Juktans pumpkraftverk ska fungera i framtiden.

Juktans pumpkraftverk skulle efter utbyggnaden få en lagringskapacitet motsvarande 300 000 elbilsbatterier.

Byggdes om till vanligt kraftverk

Juktans kraftstation invigdes 1978 som ett pumpkraftverk, men byggdes 1996 om till ett vanligt kraftverk då avregleringen av elmarknaden gjorde att driften inte längre var lönsam.

– Det finns en stor efterfråga efter fossilfri el och den efterfrågan kommer att öka. Det gör det möjligt för oss att bygga om det här kraftverket, säger Johan Dasht.

Gruvkatastrof kan sätta käppar i hjulet

Situationen i Blaiksjön kan bli avgörande för projektets framtid. Sjön användes som tipp för gruvafall som kom från Blaikengruvan, som ligger intill.

Det utvecklades till en miljöskandal och saneringen av de förorenade områdena pågår fortsatt. Fram tills nu har saneringen kostat staten över 200 miljoner kronor.

– Det är den största utmaningen, säger Vattenfalls projektledare Mats Hägglund.

Kan bli klar 2031

Vattenfall investerar nu 57 miljoner kronor i förprojekteringen och nya tillstånd ska sökas. Ett slutgiltigt investeringsbeslut ska tas 2027 och 2031 ska pumpkraftverket vara i drift.

– Jag lägger all min energi på det här, säger Mats Hägglund.

Så funkar ett pumpkraftverk

Ett pumpkraftverk består av minst två sjöar där den ena sjön ligger något högre upp än den andra. Sjöarna är förbundna med stora vattenledningar.

När vind- och solenergin producerar mycket el faller elpriset och vatten pumpas upp från den nedre sjön till den övre och lagras där.

En vindstilla och kall dag när Sverige behöver mycket el stiger elpriset och vattnet släpps på från den övre sjön neråt. Då produceras det el exakt som i ett vanligt vattenkraftverk.

Eftersom pumpningen uppåt kräver mer el än vad som kan produceras när vattnet släpps på neråt krävs svängningar i elpriset för att bedriva ett pumpkraftverk lönsamt.

Pumpkraften i Sverige idag

I dag är finns tre pumpkraftanläggningar i drift i Sverige. Kymmen pumpkraftverk är den största av dem med en turbineffekt på 55 megawatt.

Juktans pumpkraftverk skulle enligt Vattenfalls planer få en turbineffekt på ungefär 300 megawatt.

Källa: Vattenfall och Fortum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.