Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi behöver vara varsamma” – hör energi- och näringsminister Ebba Busch om planerna på att bygga ut vattenkraften. Foto: SVT, Stefan Brännström/TT

Vattenfall vill bygga ut vattenkraften på fyra ställen – förstudier inletts i Umeälven och Lule älv

Uppdaterad
Publicerad

Den ökande efterfrågan på el gör att statliga Vattenfall vill bygga ut vattenkraften på fyra ställen i Sverige, rapporterar Sveriges Radio Ekot. Fyra förstudier har inletts i Umeälven och Lule älv på platser där kraftstationer redan finns.

– Det är väldigt välkommet. Vi behöver bygga ut den svenska kraftproduktionen, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD)

Totalt skulle det kunna ge en förstärkning på 720 megawatt, vilket är en ökning med nio procent av bolagens nuvarande kapacitet. Miljö- och klimatministern tycker att Vattenfalls planer låter som en god idé. Hon understryker att all fossilfri energiproduktion behöver byggas ut i Sverige, och att takten behöver öka.

– Jag tror att det är viktigt att vara tydlig med att det politiska stödet finns, säger hon när hon träffar journalister inför ett möte med EU:s miljöministrar i Stockholm, säger Romina Pourmokhtari (L).

Klimatkrisen

– Vi behöver bygga ut all fossilfri energiproduktion i den utsträckning som vi kan. Detta är ett gott exempel på det.

Motstridiga intressen

Samtidigt står miljö- och naturintressen mot behovet av mer energi.

– Jag kan lova att Sverige fortsatt kommer att ta hänsyn till våra starka miljölagar och att vi gör balanserade avvägningar – naturmiljö kontra utbyggnaden av vår energiproduktion, säger Pourmokthari.

För Vattenfalls del handlar det om ett unikt projekt.

– Det är väldigt unikt, vi har inte byggt storskaligt i Sverige sedan 1990-talet så det är första gången på 30 år som vi går ut och meddelar att vi planerar för att expandera vår verksamhet. Om samtliga fyra blir av är det många miljarder det handlar om, säger Johan Dasht, vd Vattenfall Vattenkraft till Ekot.

Samtidigt kan tillståndsprocesserna ta lång tid. Ett av projekten skulle kunna vara i drift redan 2026 och de andra tidigast 2031.

Här planeras utbyggnaden av vattenkraften

  • En förstudie pågår om att återställa Juktans kraftstation, vid sjön Storjuktan i anslutning till Umeälven, Västerbotten, till ett pumpkraftverk, med en potential på upp till 380 MW. Investeringsbeslut planeras för 2027 och kommersiell drift från 2031.
  • I Porjus kraftstation, Lule älv, Norrbotten, planeras för ökat vattenflöde och produktion. Potential upp till 80 MW. Investeringsbeslut planeras till 2026 och kommersiell drift före 2031.
  • I Harsprångets kraftstation, Lule älv, planeras att förnya och åter ta ett aggregat i drift som för närvarande ligger i malpåse. Potential upp till 110 MW. Investeringsbeslut planeras till 2024 och kommersiell drift 2026.
  • I Messaure kraftstation, Lule älv, planeras för ett fjärde aggregat. Potential upp till 150 MW. Investeringsbeslut planeras till 2028 och kommersiell drift 2032.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimatkrisen

Mer i ämnet