Peter Swaffer, avdelningschef på Statens haverikommission, meddelar att en presskonferens om flygolyckan kommer att hållas Foto: Statens haverikommission/SVT

Statusrapport om flygolyckan i Umeå snart klar

Uppdaterad
Publicerad

Om två till tre veckor kommer Statens haverikommission att hålla en presskonferens om flygolyckan i Umeå i juli då nio personer omkom.

Då presenteras en statusrapport med vad haverikommissionen kommit fram till så här långt vad gäller orsaken till olyckan.

Peter Swaffer som är avdelningschef vid Statens haverikommission berättar för SVT att utredningen går bra och att det är intensiva dagar. Tre personer arbetar mer eller mindre heltid med utredningen och det pågår ”utläsning och analys av diverse olika minnes- och registreringsenheter”. Haverikommissionen hoppas ha fått svar på de flesta frågor som gäller minnesenheterna när rapporten skrivs.

– Vi har konsulter både från Sverige och utomlands som hjälper oss, säger Peter Swaffer.

Flygkraschen i Umeå

Enligt Haverikommissionen kommer presskonferensen troligtvis att hållas i Umeå och före den kommer man att ha ett möte med de anhöriga till de omkomna.

Kommer vi att få veta vad som orsakade olyckan?

– Vi kommer att utesluta vissa grejer och vi kommer att informera vad det finns anledning att titta mer på. Vi är försiktiga med att analysera och värdera, det gör vi först i slutrapporten som kan komma i mars eller april, säger Peter Swaffer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygkraschen i Umeå

Mer i ämnet