Stor brist på taxiförare när samhället öppnar upp

Uppdaterad
Publicerad

Taxibranschen drabbades hårt när samhället stängde ner på grund av pandemin. När restriktionerna lättat under hösten har taxiresorna ökat snabbare än vad bolagen kunnat rekrytera taxiförare.

– Vi ser en dramatisk ökning av taxiresande. De som redan har taxilegitimation får jobb inom en vecka, säger Björn Stennek, rekryteringsansvarig taxichaufför.

I takt med lättade restriktioner samt att många lämnat yrket under pandemin upplevs det nu som extra tufft för taxibolagen att få tag på förare. Personalbristen gör det svårt att bemanna pass vilket leder till förseningar och att det kan vara svårt att få tag i en taxi för den vill åka.

– Vi är tvungna att svara att vi inte har några lediga bilar när det ringer kunder. Det är inte bra för någon och det ser likadant ut för hela branschen, säger Björn Stennek.

35 heltidstjänster

Bara i Umeå med kranskommuner ligger det ute 35 heltidstjänster via Arbetsförmedlingens tjänst platsbanken. Men taxibolagen annonserar även i sociala medier och behovet av extrapersonal är i princip omättligt just nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.