Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Stor hotbild mot 15-åringen efter våldsdådet på Morö Backe – utsatt för våld på ungdomshemmet

Uppdaterad
Publicerad

Pojken som är misstänkt för mordförsök och grov våldtäkt på en flicka i Skellefteå har utsatts för hot och våld på ungdomshemmet där han tvångsvårdas. Det efter att de andra ungdomarna fått reda på vad pojken misstänks för.

Han har också mordhotats på sociala medier.

– Det är en händelse som upprört. Det är för hans säkerhet han hålls på hemlig ort. Hot riktas mot honom, säger Lars Westermark, lokalpolisområdeschef i Skellefteå.

Lite mer än en vecka efter våldsdådet på Morö Backe meddelade polisen att den misstänkte 15-åringen inte var kvar i Västerbottens län. Polisen gick ut med informationen för att lugna närboende.

En poliskälla uppger för SVT Nyheter Västerbotten att polismyndigheten snabbt såg hotbilden växa fram och att man då kontaktade socialtjänsten i Skellefteå och bad om hjälp att snabbt flytta pojken och familjen.

– Det fanns en risk att de skulle bli attackerade annars, säger polisen till SVT.

Dödshotas på sociala medier

Pojken har utsatts för mängder av hot, ibland också dödshot, på sociala medier.

– Det är en händelse som upprört. Det är för hans säkerhet han hålls på hemlig ort. Hot riktas mot honom, det är bara att se på vissa sociala medier, säger Lars Westermark, polisområdeschef i Skellefteå.

Har hot mot pojken polisanmälts?

– Inte vad jag vet, eller har kännedom om, säger Lars Westermark.

Har pojken polisbeskydd?

– Jag vill inte kommentera åtgärder kring honom som person. Hoten är ganska öppna i sociala medier, det är en allmän upprörd stämning.

Familjen har flyttat

Den 14 juli beslutade socialtjänsten att pojken ska omhändertas med stöd av LVU och han har vårdats på ett ungdomshem. Även familjen har flyttat från Skellefteå efter händelsen. De menar att hotbilden mot familjen drastiskt har avtagit efter flytten.

Pojken och hans föräldrar vill att han flyttar hem. Detta eftersom han utsätts för våld och hot av de andra ungdomarna på hemmet.

Trivdes först – sedan hotad

Föräldrarna uppger till förvaltningsrätten, som tagit beslut om tvångsvården, att de andra ungdomarna på hemmet fått reda på vad pojken är misstänkt för. Pojken själv bekräftar hotbilden. Han trivdes i början, men den sista tiden har han utsatts för våld och hot.

På Statens institutionsstyrelse, SiS, som bedriver individuellt anpassad tvångsvård och verkställer sluten ungdomsvård, vill man inte kommentera det enskilda fallet.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En flicka hittas svårt skadad på Morö Backe i Skellefteå och en pojke i 15-årsåldern misstänks för mordförsök samt grov våldtäkt mot barn. Här har vi sammanfattat det som hänt i fallet. Foto: Goggle Earth, Storyblocks

– Alla ungdomar ska vara trygga och säkra hos oss och om vi får kännedom om sådant här ska vi agera. Vi har möjlighet att omplacera ungdomar till ett annat ungdomshem om det inte fungerar, säger Stefan Hell Fröding, pressekreterare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet på Morö Backe

Mer i ämnet