Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hon är djupt störd, med lite tur har hon inget jobb att återvända till”. Läraren Elin Wiklund utsattes för mycket hat och hot efter att ha delat ett inlägg på sociala medier.

Läraren på Morö backe reagerade mot hatet – hängs själv ut på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Efter det misstänkta grova våldsbrottet mot en flicka i Skellefteå har en våg av hat mot den misstänkte pojken, hans anhöriga och andra runtomkring vällt fram i sociala medier. En lärare på flickans skola reagerade på det – och har nu självt hängts ut på nätet och tvingats motta hat och hot.

– Jag mår som så många andra här jättedåligt och vi oroar oss ju så oerhört mycket för hur det går för henne, säger läraren Elin Wiklund.

På nätet har hon sett hur folk publicerat bilder på flickan och uttryckt sig rått kring det. Elin Wiklund har också upplevt en hetsjakt – inte bara på pojken som misstänks för mordförsök och grov våldtäkt – utan även andra människor som bor i området.

En natt när hon inte kunde sova författade hon ett inlägg om det, och efter det har hatet mot henne exploderat.

– Människor vrider det till att jag försvarar gärningsmannen och det är ju helt bisarrt. Jag vill bara att folk ska tänka på hur de uttrycker sig och inte hata.

Även pojkens försvarsadvokat Jens Nyström har reagerat på vilka uppgifter som sprids på nätet, och på vilket sätt.

– Förutom att man sprider namnuppgifter och bilder vilket i sig kan vara brottsligt, så är min uppfattning att det här snarast fått ett politiskt värde.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.