Polisinsats på Northvolt i Skellefteå – flera myndigheter på plats

Uppdaterad
Publicerad

Polisen hade en stor insats vid bygget av batterifabriken i Skellefteå under tordagen. Tillsammans med flera myndigheter utfördes kontroller på arbetsplatsen. Syftet är enligt polisen att motverka brott och andra regelöverträdelser.

Det är på området där batterifabriken byggs som kontrollerna utfördes på ett antal byggföretag. Polisen tillsammans med Skatteverket, Arbetsmiljöverket och Jämställdhetsmyndigheten var på plats.

– Det här är en arbetsplatsinspektion till följd av ett regeringsuppdrag där ett flertal myndigheter ska samverka för att motverka arbetslivskriminalitet. Bryter man mot reglerna drabbar det arbetstagarna. Det kan också innebära en osund konkurrens mot företag som följer reglerna och drabba samhällets välfärd, säger Jonas Hallbom, operativ samordnare för gränspolisen i Region nord.

Polisen riktade in sig på att kontrollera att företagens anställda har rätt att arbeta i Sverige. De andra myndigheterna gjorde kontroller för att motverka brott såsom utnyttjande av arbetskraft genom människohandel och ekonomisk brottslighet.

Insatsen pågick under hela torsdagen. Polisen vill inte lämna ut information kring resultatet av inspektionen under torsdagen.

”Har själva efterfrågat proaktivt arbete”

Northvolt menar att det görs planerade arbetsplatsinspektioner under hela projektets gång.

– Vi har också själva efterfrågat ett större proaktivt arbete tillsammans med relevanta myndigheter. I regel under dessa arbetsplatsinspektioner kontrolleras dokumentation hos underleverantörer och deras anställda. Om några oegentligheter dyker upp meddelas det direkt till underleverantören med krav på åtgärder, skriver Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer på Northvolt, i ett mejl till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.