Byggnads hot efter besöket på Northvolt: ”Kollektivavtal måste införas – annars finns det risk för en blockad”

Uppdaterad
Publicerad

Kollektivavtal eller blockad. Nu kräver fackförbundet Byggnads kollektivavtal för alla som arbetar med bygget av batterifabriken.

Idag besökte förbundsordförande Johan Lindholm Skellefteå.

– Vi vet att det förekommer svartjobb här. Det är fullständigt oacceptabelt. Kollektivavtal måste införas – annars finns det risk för en blockad, men där är vi inte än, säger han.

Byggnads menar att man nu satt ned foten och att Northvolt måste agera kring arbetsförhållandena på bygget av batterifabriken i Skellefteå.Enligt Byggnads måste Northvolt komma tillrätta med de underleverantörer på arbetsplatsen som inte följer svensk lagstiftning och dessutom plankar in på arbetsplatsen.

Anders Thor, ansvarig för samhällsrelationer vid Northvolt, menar att man strävar efter att ha en bra organiserad arbetsplats.

Batterifabriken Northvolt

– Vi tar gärna emot råd från Byggnads. Vi ska besöka andra arbetsplatser med mer kollektivavtal och lära av dem, säger Thor.

Fackförbundet Byggnads och Northvolt besökte bygget under tisdagen – hör vad de tänker kring situationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Batterifabriken Northvolt

Mer i ämnet